Ambtsdwang
Wanneer je straks als buitengewoon opsporingsambtenaar aan het werk bent gesteld, kan het gebeuren dat mensen het niet eens zijn met jouw handelen of juist het nalaten van jouw handelen. Mensen kunnen dit op verschillende manieren uiten en zelfs over gaan tot (het dreigen met) geweld.
In dit hoofdstuk bespreken we in welke gevallen er sprake is van (gekwalificeerde) ambtsdwang.
Ambtsdwang artikel 179 WvSR
Hij die door geweld of enige andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid een ambtenaar dwingt tot het volvoeren van een ambtsverrichting of het nalaten van een rechtmatige ambtsverrichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
Artikel 181
De dwang en de wederspannigheid in de artikelen 179 en 180 omschreven worden gestraft:
onder 1. met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie, indien het misdrijf of de daarmede gepaard gaande feitelijkheden enig lichamelijk letsel ten gevolge hebben;
onder 2. met gevangenisstraf van ten hoogste zeven jaren en zes maanden of geldboete van de vijfde categorie, indien zij zwaar lichamelijk letsel ten gevolge hebben;
onder 3. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien zij de dood ten gevolge hebben.
Artikel 182
lid 1. De dwang en de wederspannigheid in de artikelen 179 en 180 omschreven, door twee of meer personen met verenigde krachten gepleegd, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
lid 2. De schuldige wordt gestraft:
1. met gevangenisstraf van ten hoogste zeven jaren en zes maanden of geldboete van de vijfde categorie, indien het door hem gepleegde misdrijf of de daarbij door hem gepleegde feitelijkheden enig lichamelijk letsel ten gevolge hebben;
2. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien zij zwaar lichamelijk letsel ten gevolge hebben;
3. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien zij de dood ten gevolge hebben.
Toetsterm
De student kan aan de hand van een voorbeeld vaststellen of er sprake is van ambtsdwang (toepassingsniveau).
Opdracht 1 ambtsdwang
1. Schrijf artikel 179, 181 en 182 WvSR uit in norm, sanctie en kwalificatie in een tabel.
2. Noteer wanneer er sprake is van geweld volgens artikel 179 WvSR.
3. Noteer wat men bedoelt met andere feitelijkheden volgens artikel 179 WvSR.
4. Noteer tot welke twee handelingen er bij de ambtenaar gedwongen moet worden, voordat er voldaan kan worden aan ambtsdwang.
5. Noteer wat de wetgever tracht te beschermen met dit wetsartikel.
6. Noteer de betekenis van 'de ambtenaar die lijdelijk is'.
7. Bekijk het filmpje 'demo ambtsdwang' nogmaals en bespreek met je docent waarom er hier wel/niet sprake is van ambtsdwang.
Opdracht 2 ambtsdwang
1. Noteer minimaal 3 ambtenaren, zoals deze bedoeld zijn door de uitspraak van de Hoge Raad.
2. Noteer van elke ambtenaar die je hebt genoteerd tot welke ambtsverrichtingen hij bevoegd is.
3. Leg in eigen woorden uit of er in het voorbeeld van de link 'Rechtspraak.nl' sprake is van ambtsdwang van een handelende of van de nog niet handelende ambtenaar.
4. Leg in eigen woorden uit of er in het voorbeeld van de link 'Rechtspraak.nl' of er sprake is van ambtsdwang of van gekwalificeerde ambtsdwang.
5. Beschrijf een voorbeeld van de niet strafbare handeling 'het dwingen de onrechtmatige bevoegdheid van een ambtenaar niet uit te voeren'.
6. Noteer in welke gevallen, zoals genoemd in bovenstaande artikelen, 'Voorlopige Hechtenis' is toegelaten en leg dit uit.