Opschudding
Opschudding artikel 185 WvSR
Hij die bij een terechtzitting of ter plaatse waar een ambtenaar in het openbaar in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening werkzaam is, opschudding veroorzaakt en na het door of vanwege het bevoegd gezag gegeven bevel zich niet verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee weken of geldboete van de tweede categorie.
Toetsterm
De student kan omschrijven welke mogelijkheden de ambtenaar heeft (volgens het Wetboek van Strafrecht) als iemand opschudding veroorzaakt daar waar de ambtenaar werkzaam is in het openbaar/ter terechtzitting (begripsniveau).
Voorwaarden
Het artikel 'opschudding veroorzaken' beschrijft een bijzondere vorm van 'belemmeren'. Het bijzondere zit hem in de locatie waar deze gedraging gepleegd kan worden. Het feit kan alleen maar gepleegd worden tegen de ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening:
- ter terechtzitting;
of
- daar waar de ambtenaar in het openbaar werkzaam is.
In het lesboek staat beschreven wat onder opschudding moet worden verstaan, welke terechtzittingen bedoeld worden, wanneer de ambtenaar bevoegd is en wanneer het veroorzaken van opschudding strafbaar is.
(van Herp (2014) Lesboek Buitengewoon opsporingsambtenaar wettelijke kaders publieke veiligheid1, Vaassen, SPV)
Opdracht opschudding
- Wat wordt er allemaal verstaan onder opschudding?
- Wanneer wordt opschudding veroorzaken strafbaar?
- Kijk nogmaals het filmpje 'vechtpartij in de rechtbank'. Beschrijf of er sprake is van een strafbare opschudding conform artikel 185 WvSR.
- Leg in eigen woorden uit wie als bevoegd moet worden beschouwd tot het geven van een bevel tot verwijdering.